ویروس پاپیلوما انسانی (HPV)


(ویروس پاپیلوم انسانی یا HPV (به انگلیسی: (Human Papillomavirus) عامل عفونت اچ‌پی‌وی یک ویروس دارای دی‌ان‌ای از خانوادهٔ پاپیلوماویروس‌ها است. عفونت ناشی از این ویروس در بسیاری از موارد بدون علامت بوده و ۹۰٪ آن‌ها در دو سال به صورت خودبه‌خود رفع می‌شوند. در برخی موارد، عفونت اچ‌پی‌وی باقی مانده و باعث ایجاد زگیل یا تغییرات زخم‌شکل پیشسرطانی می‌شود. این تغییرات، بسته به ناحیهٔ تحت تأثیر، خطر ابتلا به سرطان دهانهٔ رحم، واژن، آلت مردی، مقعد، دهان، گلو و لوزه را افزایش می‌دهند.تقریباً تمامی سرطان‌های دهانهٔ رحم (سرویکس) به واسطهٔ ویروس اچ‌پی‌وی به خصوص دو تیپ HPV16 و HPV18 بوده که ۷۰٪ موارد را تشکیل می‌دهند. HPV16 تقریباً باعث ۹۰٪ سرطان‌های ناحیهٔ حلق دارای تست مثبت HPV است. بین ۶۰٪ تا ۹۰٪ سایر سرطان ‌های مذکور نیز به اچ‌پی‌وی مرتبط هستند. HPV6 و HPV11 علت شایع زگیل‌های دستگاه تناسلی و پاپیلوماتوز حنجره هستند. این ویروس بیشتر از همه در زمان آمیزش جنسی و از طریق تماس مستقیم بین پوست افراد انتقال می‌یابد


چه کسانی نیاز به انجام تست HPV دارند؟

برای پاسخ به این سوال ابتدا بهتر است بدانید ویروس HPV چیست؟ این یک ویروس مقاربتی است که از طریق تماس جنسی منتقل می شود. با آنکه در سال های اخیر میتوان برای راهکارهایی نظیر واکسن گارداسیل بسیار در مقابل انتشار آن مقاومت کرد، اما این ممکن است قطعی نباشد. ویروس HPV زمینه‌ساز بسیاری از اختلالات نظیر زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم می شود. این ویروس بسیار شایع است و انواع مختلفی دارد. بنابراین ممکن است نیاز باشد قبل از ازدواج و یا زمانی که پزشک صلاح می داند، این آزمایش را انجام دهید.

چرا انجام تست HPV الزامی است؟

بیشتر افراد از طریق تماس مستقیم جنسی از جمله رابطه جنسی واژینال، مقعدی و دهانی به عفونت HPV تناسلی مبتلا می شوند اما لازم است این نکته را نیز بدانید که این ویروس از طریق تماس پوستی منتقل می شود. از آنجایی که HPV یک عفونت پوست به پوست است، برای انتقال نیازی به مقاربت نیست. بسیاری از افراد مبتلا به HPV هستند و حتی آن را نمی دانند، به این معنی که حتی اگر شریک زندگی شما هیچ علامتی نداشته باشد، همچنان با وجود رعایت مراقبت های جنسی می توانید به آن مبتلا شوید. همچنین تعدد شرکای جنسی احتمال ابتلا به این ویروس را بسیار بالا می برد. بنابراین انجام این تست به صورت روتین برای اطمینان از سلامت شما الزامی است.


علائم HPV

عفونت با HPV بسیار شایع است. در بیشتر افراد، بدن به تنهایی قادر به پاکسازی عفونت است. اما گاهی اوقات، عفونت از بین نمی رود. عفونت مزمن یا طولانی مدت، به ویژه زمانی که ناشی از برخی از انواع پرخطر HPV باشد، می تواند در طول زمان باعث سرطان شود.

اغلب این عفونت هیچ علائمی ایجاد نمی کند. به همین دلیل زمانی که افراد به این ویروس مبتلا می شوند، ممکن است متوجه آن نشوند و در صورت بروز اختلالات خطرناک تر نظیر زگیل تناسلی این اختلال را مشاهده کنید.

زگیل ناحیه تناسلی: زگیل تناسلی می تواند به صورت برآمدگی های ریز ساقه مانند یا ضایعات صاف ظاهر شود. آنها همچنین می توانند ظاهری مانند گل کلم داشته باشند. اگرچه معمولاً درد ندارند، اما ممکن است خارش داشته باشند.

زگیل های رایج: زگیل های رایج برآمدگی های خشن و برجسته ای هستند که معمولاً روی دست ها، انگشتان یا آرنج ظاهر می شوند.

زگیل کف پا: زگیل‌های کف پا برجستگی‌های سخت و دانه‌ریزی هستند که معمولاً روی پنجه های پا یا پاشنه‌ ها ایجاد می‌شوند.

زگیل های مسطح: زگیل های مسطح ضایعاتی صاف و یا کمی برآمده هستند که می توانند در هر جایی از بدن ظاهر شوند. آن ها معمولا تیره تر از پوست اطراف هستند.

انواع کم خطر HPV

برخی از انواع HPV می توانند باعث ایجاد زگیل (پاپیلوم) روی یا اطراف ناحیه تناسلی و مقعد مردان و زنان شوند. زنان همچنین ممکن است زگیل در دهانه رحم و واژن داشته باشند. از آنجایی که این انواع HPV به ندرت باعث سرطان می شوند، به آن ها ویروس های کم خطر می گویند.

انواع پرخطر HPV

سایر انواع HPV “پرخطر” نامیده می شوند زیرا می توانند باعث سرطان شوند. پزشکان بیشتر در مورد تغییرات سلولی و پیش سرطان های مرتبط با این انواع نگران هستند، زیرا احتمال بیشتری دارد که در طول زمان به سرطان تبدیل شوند.

HPV پرخطر علائمی ندارد

متأسفانه، اکثر افرادی که دارای یک نوع پرخطر HPV هستند تا زمانی که مشکلات سلامتی جدی را در بیمار ایجاد کند هرگز هیچ نشانه ای از عفونت را نشان نمی دهند. به همین دلیل است که معاینات منظم بسیار مهم است.آزمایش تنها راه برای اطمینان از اینکه آیا در معرض خطر ابتلا به سرطان ناشی از HPV هستید یا خیر می باشد. انجام آزمایش می‌تواند HPV و تغییرات غیرطبیعی سلولی را قبل از ایجاد مشکل پیدا کند، در بیشتر موارد، اگر پزشک علائم هشدار دهنده را زود تشخیص دهد، سرطان دهانه رحم قابل پیشگیری است.

انواع تایپ HPV و ریسک ابتلا به سرطان برای تست PCR و Hybridization در آزمایشگاه رویش سبزوار

اگر HPV پرخطر داشته باشم آیا به سرطان مبتلا می شوم؟

نه همیشه. بیشتر افراد بدون هیچ مشکلی از عفونت های HPV بهبود می یابند. دلیل اینکه چرا برخی افراد به عفونت های طولانی مدت HPV، تغییرات سلولی پیش سرطانی یا سرطان مبتلا می شوند همچنان مشخص نیست، اما داشتن شرایطی که باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی شود، مانند استفاده از تنباکو و سیگار احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش می دهد.

سرطان های مرتبط با عفونت HPV

سرطان دهانه رحم را می توان در مراحل اولیه تشخیص داد و حتی با آزمایش های معمول غربالگری از آن پیشگیری کرد. تست پاپ اسمیر به بررسی تغییرات سلول های دهانه رحم ناشی از عفونت HPV می پردازد.

سرطان وولو

HPV همچنین می تواند باعث سرطان وولو شود که قسمت بیرونی اندام تناسلی زنانه است. این سرطان بسیار کمتر از سرطان دهانه رحم است.هیچ آزمایش غربالگری استانداردی برای این سرطان به جز معاینه فیزیکی معمولی وجود ندارد.

سرطان واژن

اکثر سرطان های واژن حاوی HPV هستند. سلول های پیش سرطانی ممکن است سال ها قبل از تبدیل شدن به سرطان وجود داشته باشد. گاهی اوقات می توان این سلول ها را با همان تست پاپ اسمیر که برای آزمایش سرطان دهانه رحم استفاده می شود، پیدا کرد. اگر سلول های پیش سرطان پیدا شود، می توان آن را درمان کرد و سرطان را قبل از شروع واقعی متوقف کرد.

سرطان آلت تناسلی

در مردان، HPV می تواند باعث سرطان آلت تناسلی شود که در مردان مبتلا به HIV و همجنسگرا، شایع تر است.هیچ آزمایش غربالگری استانداردی برای یافتن علائم اولیه سرطان آلت تناسلی وجود ندارد. از آنجایی که تقریباً همه سرطان های آلت تناسلی از زیر پوست ختنه گاه آلت تناسلی شروع می شوند، ممکن است در اوایل دوره بیماری متوجه شوند.

سرطان مقعد

HPV می تواند باعث سرطان مقعد در مردان و زنان شود. این نوع سرطان در افراد مبتلا به HIV و مردان همجنسگرا، رایج تر می باشد.

آزمایش های غربالگری سرطان مقعد به طور معمول برای همه افراد توصیه نمی شود. با این حال، برخی از متخصصان آزمایش سیتولوژی مقعدی (که به آن تست پاپ مقعدی نیز گفته می شود، زیرا بسیار شبیه تست پاپ اسمیر است که برای سرطان دهانه رحم استفاده می شود) را برای افرادی که در معرض خطر بالاتر سرطان مقعد هستند، مانند مردان همجنسگرا، افرادی که سرطان دهانه رحم یا سرطان وولو داشته اند، هر فردی که HIV مثبت است و هر کسی که پیوند عضو و یا اندیکاسیون دارو داشته است توصیه می کنند.

سرطان دهان و گلو

HPV در برخی از سرطان های دهان و گلو یافت می شود.بیشتر سرطان هایی که در پشت گلو یافت می شوند، از جمله قاعده زبان و لوزه ها، مربوط به HPV هستند. این ها شایع ترین سرطان های مرتبط با HPV در مردان هستند.

هیچ آزمایش غربالگری استانداردی برای تشخیص زود هنگام این سرطان ها وجود ندارد. با این حال، بسیاری از آن ها را می توان در اوایل معاینات معمول توسط دندانپزشک، پزشک، بهداشت یار دهان و دندان یا با معاینه شخصی پیدا کرد.

آیا واکسنی برای عفونت HPV در مردان و زنان وجود دارد؟

 CDC واکسیناسیون HPVمی تواند تا حد زیادی از ابتلا به انواع شایع و پر خطر این ویروس جلوگیری کند. شرایط دریافت آن بهتر است به شرح زیر باشد:

  • همه دختران و پسران از سن ۱۲ سالگی به بعد
  • همه افراد تا سن ۲۶ سال، اگر قبلا واکسینه نشده باشند
  • برخی از بزرگسالان ۲۷ تا ۴۵ ساله که قبلاً واکسینه نشده اند ممکن است با مشاوره پزشکی به این اختلال مبتلا شوند

آیا آزمایش HPV وجود دارد؟

اکثرا تست HPV با آزمایش پاپ اسمیر به صورت همزمان انجام می شود. این تست برای بانوان به صورت روتین از ۲۱ سالگی توصیه می شود و لازم است هر سه سال یکبار این تست تکرار شود.  هر پنج سال یک بار انجام آزمایش HPV ، برای انواع پرخطر انجام می شود.

حداقل ۱۴ گونه HPV وجود دارد که می تواند منجر به سرطان شود. در صورت ابتلا به هر کدام از این گونه ها، ممکن است پزشک بخواهد شما را از نظر تغییرات دهانه رحم تحت نظر داشته باشد و نیاز باشد تست پاپ به همراه تست اچ پی وی به صورت همزمان انجام شود.

آزمایش کولپوسکوپی بسته به نتایج این دو ممکن است درخواست شود.

درمان HPV

در حال حاضر هیچ درمانی برای HPV وجود ندارد، ممکن است اغلب قبل از اینکه متوجه شوید به آن مبتلا هستید، خود به خود از بین برود. اگر علائمی مانند زگیل تناسلی یا سرطان های مرتبط با HPV ایجاد شود، می توان آنها را توسط یک پزشک متخصص مربوطه درمان کرد.

زگیل تناسلی: پزشک ممکن است برداشتن جراحی یا داروهای موضعی را برای درمان زگیل های تناسلی که خود به خود از بین نمی روند توصیه کند. گزینه های رایج جراحی شامل کرایوتراپی، درمان های لیزری و برداشتن جراحی است.

سرطان دهانه رحم: سرطان دهانه رحم در صورت تشخیص زود هنگام بسیار قابل درمان است. اگر پزشک شما سلول های پیش سرطانی را در دهانه رحم شما تشخیص دهد، ممکن است کرایوتراپی و روش برداشت الکتروسرجری حلقه ای (LEEP) را برای برداشتن آنها توصیه کند. مراحل اولیه و بعدی سرطان دهانه رحم اغلب از طریق شیمی درمانی، هیسترکتومی رادیکال و سایر روش های جراحی قابل درمان است.

سایر سرطان های مرتبط با HPV: همه سرطان های مرتبط با HPV زمانی قابل درمان هستند که به موقع تشخیص داده شوند. در حالی که اکثر آن ها به روشی مشابه سرطان های غیر مرتبط با HPV درمان می شوند، محققان در حال حاضر در حال انجام آزمایشات بالینی برای تعیین اینکه آیا واکسن HPV در از بین بردن سلول های تومورال و درمان ضایعات مقعدی و وولو موثر است یا خیر.